Следвайте Гласове в Телеграм и Инстаграм Британският премиер Риши Сунак каза, че ще се

...
Следвайте Гласове в Телеграм и Инстаграм Британският премиер Риши Сунак каза, че ще се
Коментари Харесай

Риши Сунак подава оставка като премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия

Следвайте " Гласове " в Телеграм и Инстаграм 

Британският министър председател Риши Сунак сподели, че ще се срещне с крал Чарлз III, с цел да подаде публично оставка като министър-председател, и ще се отдръпна и като водач на победената на изборите Консервативна партия, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

„ Направих всичко по силите си за тази работа, само че вие изпратихте явен сигнал, че държавното управление на Англия би трябвало да се промени и преценка е единствената, която има значение “, сподели Сунак на „ Даунинг Стрийт “ към гласоподавателите в страната.

„ Чух гнева ви, разочарованието ви и поемам отговорност за тази загуба. На всички консервативни претенденти и предизборни чиновници, които работеха без отмора, само че не реализираха триумф, желая да поднеса извинения си, че не успяхме да реализираме това, което вашите старания заслужават “, сподели Сунак.

Според последните данни след приключването на гласуването Лейбъристката партия печели над 400 места в 650-местната Камара на общините (долната камара на английския парламент), което ѝ обезпечава болшинство от 170 депутати и поставя завършек на 14-годишното ръководство на консерваторите, които получават едвам 131 места.

Няколко някогашни министри и високопоставени фигури от отиващото си английско консервативно държавно управление бяха победени на вчерашните парламентарни избори.

Тези резултати евентуално ще станат причина за съществени последствия за бъдещето на торите, които ще би трябвало да се възстановят след историческото си проваляне, в миг, когато наподобяват разкъсвани сред дясното крило и центристкото течение.

Първият, който загуби „ своята цитадела “ в Северен Лондон, беше английският министър на защитата Грант Шапс, който отстъпва депутатското си място в интерес на претендента на лейбъристите. Шапс, който беше основна фигура в ръководещата от 14 години Консервативна партия и правилен покровител на отиващия си министър-председател Риши Сунак, отговаряше за защитата от август 2023 година, като през последните години е заемал няколко министерски поста.

Малко по-късно последва провалянето на Пени Мордонт, която отговаряше за връзките с Народното събрание. Като претендент в южния пристанищен град Портсмут, тя също беше победена от представител на лейбъристите.

Друг удар за консерваторите е загубата на депутатското място от Джейкъб Рийс-Мог, който беше надвит от лейбъриста Дан Норис в новия изборен регион Североизточен Съмърсет и Ханъм. Петдесет и пет годишният някогашен министър за Брекзит беше избиран за член на Народното събрание от Североизточен Съмърсет през 2010 година, 2015 година, 2017 година и 2019 година - когато завоюва 50,4% от гласовете.

В Народното събрание не влиза и някогашната министър-председателка Лиз Тръс, която през 2022 година стана най-кратко управлявалият министър председател на страната – едвам 44 дни, откакто провокира срив на пазара на облигации и срив на английската лира. Тръс остана след претендента на лейбъристите Тери Джерми в своя изборен регион Югозападен Норфолк в Източна Англия.

От друга страна, няколко други известни имена от Консервативната партия резервираха местата си, в това число министърът на финансите Джереми Хънт, някогашната министърка на вътрешните работи Сюела Бравърман и Кеми Бейдънок, министърка на търговията в държавното управление на Риши Сунак, чието име е постоянно споменавано като възможен претендент за поста на водач на торите след провалянето.

Председателят на партията Ричард Холдън едвам съумя да избави мястото си с 20 гласа против съперника си от лейбъристите след дълготрайно броене. Той беше повдигнат в считан за сигурен изборен регион, намиращ се на няколкостотин километра от този, в който беше определен преди този момент.

Инфо: epicenter.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР